50-75 dkg zvěřiny z mladého kusu, ústřicová omáčka, 2 vejce, strouhanka, hladká mouka, sůl, sádlo (olej).
Maso z mladého kusu nařežeme napříč vláken na plátky, naklepeme, lehce potřeme ústřicovou omáčkou a osolíme. Obalíme v hladké mouce, v osoleném a rozšlehaném vejci, ve strouhance a smažíme na sádle nebo oleji dorůžova.
Poznámka: Pokud děláme řízky z mraženého masa, necháme maso v lednici rozmrznout. Maso nařežeme na plátky, naklepeme, osolíme. Do vyteklé šťávy z rozmrazeného masa přidáme na zahuštění trošku bramborového škrobu, zamícháme a spojíme s plátky. Necháme alespoň hodinu odležet. Šťáva se do masa vsákne a řízky jsou šťavnaté.
MŮJ TIP
1-2 boky s žebry z divočáka, koření-medová žebírka (můžeme nahradit kořením Andělská křidýlka, nebo kořením Gril žebírka), sůl.
Boky s žebry z divokého prasete (nejchutnější jsou ze selete nebo lončáka) odřízneme (odsekneme) od hřbetní kosti, ze strany břišní dutiny pečlivě omyjeme. Z boků se žebry (u většího kusu stačí jeden bok) seřízneme silnější vrstvu masa a tuku a odložíme k jinému zpracování. U mladé zvěře není třeba boky seřezávat, starší kusy mívají maso na bocích tuhé a je případně třeba je naložit. Sádlo, pokud zůstalo na bocích, křížně nařízneme (vzniknou čtverečky), aby se během pečení lépe vytavilo. Boky nakrájíme po 2-3 žebrech, osolíme a silně posypeme kořením „Medová žebírka“. Žebra vložíme do pekáče, můžeme až po okraj víka pekáče, podlijeme trochou vodou a pečeme při 220 st. v troubě v přikrytém pekáči do měkka (cca 1,5-2 hod.). Občas žebra zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. Takto upravujeme i hřbetní a krční kost, ze které jsme před tím odřezaly maso (vykostily). Maso od kosi je krátké, takto upravené je delikatesa. Na žebra vložená do pekáče můžeme ještě položit pokrájená uzená vepřová žebra, které pečeni ají příchuť uzeného masa. Uzená žebra musí být vždy navrch, aby stékající uzená šťáva ochutila žebra (kosti) ze zvěřiny Podáváme horké s chlebem nebo bramborem. Nespotřebovaná pečená žebra obereme a dáme do mikrotenového sáčku zmrazit. V mikrovlnné troubě se pak můžou podle potřeby ohřát jako pečeně nebo pečené maso použijeme do rizota.
Pozn 1.: Pokud nemáme žebra, můžeme stejně dobře zpracovat menší kousky zvěřiny z černé, nebo větší odřezky, které nechceme například z důvodu přítomnosti barvy (krve) zamrazit.
Pozn 2.: Koření můžeme nahradit i jinou oblíbenou marinádou nebo česnekem. Pak je dobré nechat žebra marinovat do druhého dne.
Pozn 3.: Marináda na 2 kg žeber: 3 stroužky rozdrceného česneku, pepř, grilovací koření, ústřicová nebo sojová omáčka, trochu kečupu, olej, sůl. Žebra potřeme marinádou a necháme v chladu uležet 1-2 dny.